Tel:   0800 944 44
 graphic logo  


L'événement culturel de l'été à Bruxelles!    

Cyrano de Bergerac (van Dijk)


Musique: Ad van Dijk
Paroles: Koen van Dijk
Livret: Edmond Rostand

Retour à la page précédente


Acte I

1640

De jonge cadet Christian arriveert in Parijs. (PROLOOG) Hij zoekt in de Opera naar Roxane, een oogverblindende schoonheid. Zij is echter in gezelschap van generaal De Guiche, die haar in het geheim begeert. Cyrano is nog niet gesignaleerd. Er wordt echter al wel over het gesproken, Cyrano, militair en dichter, de man met de onwaarschijnlijk grote neus. (OPERA, OPERA) De opera begint. Cyrano vindt dat zanger Montfleury geen talent heeft. Hij verstoort de voorstelling waarna de opera wordt afgelast. (ARIA) Roxane en Christian zien elkaar alleen op afstand. (EEN ENKELE SECONDE) Roxane spreekt haar neef Cyrano aan. Zij vindt zijn gedrag ongepast. De Guiche en zijn ondergeschikte Valvert voegen zich bij hen. (CONFRONTATIE) Valvert voelt zich door De Guiche gedwongen om Cyrano een lesje te leren. Hij beledigt Cyrano met zijn grote neus en daagt hem daarmee uit tot een duel. Cyrano wint het duel moeiteloos. (Er is heus meer keus dan neus/dol op een duel) Later op de avond vertelt Cyrano aan zijn vriend Le Bret dat hij het niet aan kan zien dat Roxane alleen aandacht heeft voor mooie mannen die niets zinnigs kunnen uitbrengen. Le Bret concludeert dat Cyrano verliefd is. (VANWAAR DIE WOEDE) Zowel Cyrano als Christian dromen weg bij de gedachte aan Roxane. (DAT IK HAAR BEMIN) Roxane vraagt Cyrano om een vertrouwelijk gesprek in herberg Ragueneau. (BOODSCHAP VAN ROXANE)

Het is druk in de herberg. (Herberg Ragueneau) Roxane verteld hem dat ze verliefd is en Cyrano 's hoop groeit. Helaas blijkt het om Christian te gaan, die spoedig zal toetreden tot het cadettencorps. Zij vraag Cyrano hem te beschermen en ervoor te zorgen dat Christian haar schrijft. (ROXANES BEKENTENIS) (EEN HEER TE DIENEN) Cyrano is recht in het hart getroffen door de bekentenis van Roxane. (HAAT MIJ)

Op het terras voor de herberg praten de cadetten met elkaar over de moed die nodig is om naar het frint te gaan. (WAT MAAKT DE MAN EEN MAN) Cyrano ontmoet Christian en vertelt hem dat Roxane een brief van hem verwacht. (CYRANO'S VERHAAL) (BRIEF VOOR ROXANE) Christian weet echter niet wat hij zou moeten schrijven. (ONBESCHRIJFLIJK MOOI) Ze besluiten hun krachten te bundelen. Cyrano schrijft de brieven die Christian onder zijn eigen naam mag bezorgen. (TWEE MUSKETIERS) Laat op de avond brengt De Guiche een bezoek aan Roxane. Het leger, waaronder het cadettencorps, zal de volgende dag naar het front vertrekken. Roxane vraagt De Guiche Cyrano te straffen voor zijn opstandige gedrag in de Opera door hem en zijn corps niet naar het front te sturen. Cyrano zou het immers verschrikkelijk vinden zijn moed niet te mogen bewijzen. In werkelijkheid denkt Roxane echter aan de veiligheid van Christian. De Guiche bezwijkt voor de charme van Roxane en stemt toe. (EEN AVOND VOOR AVANCES) Die nacht ziet Roxane hoe Christian onder haar balkon staat. Ze vraagt hem net zo mooi te spreken als hij schrijft. Gelukkig is Cyrano in de buurt om hem te souffleren. Het stoort Roxane dat de zinnen niet vloeiend worden uitgesproken. Dan neemt Cyrano de plaats in van Christian. Roxane is geroerd door zijn mooie woorden en vraagt de dichter naar boven te klimmen. (POEZIE HEEFT NOOIT BESTAAN) Cyrano moet toezien hoe Roxane Christian in de armen sluit. (MAANLIED) De Guiche, onverwachte getuige van deze scène, stuurt woedend het cadettencorps alsnog naar het front. (BLIJF BIJ MIJ)

Tweede Acte
Enkele dagen later zitten Cyrano en Christian in een tentenkamp dat wordt belegerd. Cyrano breekt elke nacht door de vijandelijke linies om een brief aan Roxane te laten bezorgen. Hij ondertekent deze brieven met de naam van Christian. (ELKE DAG, ELKE NACHT) (EEN WITTE SJERP) Bij toeval ontdekt Christian de brieven die Cyrano aan Roxane schrijft. Nu de grote veldslag gaat beginnen heeft Cyrano zelfs een afscheidsbrief voor Roxane geschreven. Christian zegt dat geen mens zo bezeten kan zijn, tenzij hij zelf net zo verliefd is. (TWEE MUSKETIES REPRISE) Roxane zorgt voor opschudding in het kamp als zij door de vijandelijle linies heen glipt. (IN NAAM DER LIEFDE / FEESTMAAL) Roxane vertelt Christian dat zij door zijn brieven steeds meer van hem is gaan houden. Zijn uiterlijk is voor haar onbelangrijk geworden. (ZELFS DAN) Christian haast zich naar Cyrano, Roxane houdt van de dichter, niet van de acteur. Christian dringt er op aan dat Cyrano haar de waarheid vertelt. Roxane zal tussen hen moeten kiezen. (ZEG HET HAAR) Cyrano bereidt zich voor het gesprek met Roxane die avond. (VANAVOND) Cyrano vraagt Roxane of het waar is dat lelijkheid ondergeschikt is aan liefde. Zij antwoord bevestigend. (ZELFS DAN REPRISE) Op het moment dat Cyrano de waarheid wil vertellen barst de strijd los. Christian werpt zich als eerste in het gevecht en wordt gedood. (DE SLAG) Zijn lichaam wordt bij Roxane gebracht. Zij vindt de afscheidsbrief die Cyrano in zijn naam heeft geschreven en zweert Christian trouw. Cyrano kan haar nu niet de waarheid vertellen. (ALLES WAT JE SCHREEF)

Zeven jaar later
Roxane heeft de jaren na de dood van Christian in een klooster doorgebracht. Elke zaterdag gaat Cyrano bij haar op bezoek. De nonnen en moeder overste kijken altijd uit naar zijn bezoek. (DOL OP CYRANO) Cyrano laat niet merken dat het slecht met hem gaat. Hij is arm en wordt genegeerd door de adel. Niemand wil een door hem geschreven opera uitvoeren, maar 'collega 's’ stelen het libretto en hebben er succes mee. Ook De Guiche komt Roxane opzoeken in het klooster. (EEN BEZOEK VAN DE GUICHE) Op een zaterdagavond is Cyrano op weg naar het klooster. Zijn route loopt langs het theater, waar die avond de opera wordt gespeeld die hij heeft geschreven. Men heeft Cyrano bevolen uit de buurt te blijven, maar hij wijkt geen meter af van zijn vaste route. Edellieden vermoeden dat Cyrano de opera zal verstoren en hij wordt laf neergeslagen. (OPERA, OPERA REPRISE) Cyrano arriveert zwaargewond bij Roxane. Hij vraagt haar of hij de laatste brief van Christian mag lezen. Roxane geeft hem de brief en ondanks het feit dat het al donker is en hij eigenlijk niets meer kan zien, leest Cyrano de brief hardop voor. Roxane, die merkt dat Cyrano alles uit zijn hoofd citeert, begrijpt dat hij haar al die brieven heeft geschreven. (EEN OUDE WOND / DE BRIEF) Cyrano raakt buiten bewustzijn. Als Roxane naast hem neerknielt en een kus op zijn voorhoofd geeft, is hij weer even bij kennis. Dan sterft Cyrano

Retour à la page précédente

Top